Cursus Statline speciaal voor NVLJ-leden

Speciaal voor NVLJ-leden wordt op maandag 30 september een cursus StatLine georganiseerd. De cursus vindt plaats bij het CBS in Den Haag van 15.00 tot 17.00 uur.

Cor Pierik (CBS) liet voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Greep zien, welke (agrarische) data er allemaal beschikbaar zijn via StatLine en hoe op basis daarvan vragen kunnen worden beantwoord en artikelen kunnen ontstaan. Volgens Pierik wordt er in de agrarische journalistiek nog veel te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden. “Vaak willen redacties een aanleiding om op basis daarvan te gaan zoeken in de database. Met de juiste onderzoeksvraag heb je geen aanleiding nodig, maar kun je een eigen verhaal maken op basis van je bevinden.”

Feiten kennen

Neem de recente maatregelen die een aantal provincies hebben getroffen om de groei in de geitenhouderij een halt toe te roepen vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. “Niemand heeft zich daarbij de vraag gesteld hoeveel mensen er daadwerkelijk in de nabijheid van een geitenhouderij zitten en waar dat dan het geval is, terwijl je dergelijke gegevens via StatLine kunt vinden. Dat zet zo’n beleidsmaatregel dan direct in een bepaald perspectief.” Aan de hand van een aantal voorbeeldvragen gaf Pierik de aanwezigen inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van de database. “Het is belangrijk feiten te kennen.”

Cursus

Het CBS biedt regelmatig cursussen aan die belangstellende wegwijs maken in de mogelijkheden van StatLine. Speciaal voor NVLJ-leden wordt op 30 september zo’n cursus aangeboden. Deze vindt plaats in Den Haag, van 15 tot 17 uur. Aanmelden kan via nedvlj@gmail.com. De training gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 15 personen.

De eigen bijdrage voor de cursus is €50 euro. (De cursuskosten bedragen € 100 per persoon; de NVLJ neemt daarvan de helft op zich)

Cor Pierik (CBS)

Cor Pierik (CBS) geeft toelichting op de mogelijkheden die StatLine biedt.

Author: NedVerJL

Share This Post On