Gouden Greep 2011

‘Mannenbroeders van Kootjebroek’ wint Gouden Greep

uitr-gg2011

Albert Jan Maat (links) overhandigt prijs aan Geertjan Lassche

Geertjan Lassche heeft de Gouden Greep 2011 gewonnen. De prijs is vanmiddag tijdens het Gouden Greep-evenement in Putten uitgereikt door Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Land- en Tuinbouw Journalistiek (NVLJ) bekroont jaarlijks de beste producties op het gebied van land- en tuinbouwjournalistiek. Over 2011 was de documentaire ‘Mannenbroeders van Kootjebroek’, die Geertjan Lassche maakte voor de Evangelische Omroep, de duidelijke winnaar.
Volgens juryvoorzitter Bert Westenbrink schetst Lassche in zijn film een prachtig en indringend beeld van Kootwijkerbroek en de strijd tegen de vermeende uitbraak van mond- en klauwzeer in het dorp, tien jaar geleden. ‘Hij heeft de achterdocht van een streng-christelijke gemeenschap doorbroken en biedt de kijker een fascinerende blik in de wereld van onverzettelijke mannenbroeders’, aldus het juryrapport.

Zilveren en Bronzen Greep

uitr-zg2011

Martijn ter Horst (rechts) winnaar Zilveren Greep

De tweede prijs, de Zilveren Greep, ging naar een artikelenreeks van Martijn ter Horst over de problemen bij uitvoeringsorganisatie Dienst Regelingen. De jury noemt de in Boerderij gepubliceerde artikelen “een voorbeeld van goede vakjournalistiek”. Volgens de jury “bijt Ter Horst zich vast en laat niet meer los. Het resultaat is een interessante artikelenreeks over een overheidsdienst die faalt in de uitvoering.”

uitr-bg2011

Ruben van Boekel (links) winnaar Bronzen Greep

De Bronzen Greep, de aanmoedigingsprijs voor jonge journalisten, is toegekend aan Ruben van Boekel. Hij schreef voor het blad Pig Business een reportage over een Britse boer die varkens in de openlucht houdt. Het artikel ‘Engelsman houdt 1000 zeugen op 40 hectare’ toont volgens de jury zijn journalistieke talent. “Van Boekel schrijft leesbare stukken, heeft neus voor relevantie en trekt er op uit om het verhaal naar zich toe te halen.”

Alfred van Dijkprijs

uitr-avd2011

Steven en Iris van Dijk reiken de Alfred van Dijkprijs uit aan Anne Hiemstra (links).

De uitgave ‘Koeverkiezing’ van Anne Hiemstra (Melkvee Magazine) wint dit jaar de Alfred van Dijkprijs. Daarmee is het de Nederlandse inzending voor de internationale Star Prize, een initiatief van de IFAJ, de wereldwijde vereniging van agrarische journalisten. De artikelen over de verkiezing van de meest duurzame koe van Nederland vormen volgens juryvoorzitter Westenbrink “een liefdevol gemaakt document over de Nederlandse gebruikskoe.”
De Alfred van Dijkprijs is genoemd naar Alfred van Dijk, oud-landbouwjournalist en ere-voorzitter van de NVLJ. Wegens het overlijden van Van Dijk, vorige week op 79-jarige leeftijd, reikte zijn zoon Steven van Dijk de prijs uit.

Categoriewinnaars

– Economie: Martijn ter Horst, Boerderij, Problemen uitvoeringsorganisatie Dienst Regelingen
– Vakmanschap: Anne Hiemstra, Melkvee Magazine, Melkvee Magazine Koeverkiezing
– Natuur: Geesje Rotgers, V-focus, Staatsgeheimen over natuurbeleid
– Platteland: Geertjan Lassche, EO/IDTV, Mannenbroeders van Kootjebroek
De jury, bestaande uit Piet van Asseldonk, Bert van Slooten, Bert de Lange en Joris Baecke, onder voorzitterschap van Bert Westenbrink, beoordeelde 50 inzendingen voor de 15e Gouden Greep, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten (NVLJ).