´De Staat van de Boer´ belicht tijdens Gouden Greep

Trouw-redacteuren Hans Marijnissen en Bart Zuidervaart vertelden voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Greep over hun project ‘De Staat van de Boer’, dat zij samen met Trouw-collega Joop Bouma hebben gedaan. De boer is uitgangspunt in de publicatiereeks waarin de redacteuren de agrarische sector onder de loep namen.

Het idee ontstond tijdens een wandeling van Bouma en Marijnissen. ‘Ik zeg wel eens ‘het nieuws ligt in het veld’. We liepen tijdens een wandeling op het platteland letterlijk tegen de hekken van boeren op’, vertelt Marijnissen. Al wandelend kwamen de ideeën en de vragen opborrelen over boeren, de land- en tuinbouw en de discussies die er in de sector spelen. ‘Kenmerkend is dat je de boer niet hoort in die discussies en verhalen’, stelt de Trouw-redacteur. ‘Zo is het idee ontstaan om dit op te pakken.’

Enquête

De redacteuren wilden de diepte in en kozen voor een aanpak waarmee ze een serie artikelen konden produceren. Ze kregen daarvoor de ruimte op hun redactie en werden daarbij ondersteund door politiek-redacteur Zuidervaart. Marijnissen en Bouma kozen voor een opinieonderzoek om het geluid van de boer te laten horen. Zij zochten hiervoor samenwerking met Agrio Uitgeverij om boeren te benaderen. De vragenlijst bevatte journalistieke en wetenschappelijke vragen. In totaal vulden 2287 boeren de vragenlijst in. Deze lijst leverde een schat aan informatie op.

Boeren hadden de mogelijkheid om persoonlijke verhalen mee te sturen. In totaal maakten 1200 boeren hiervan gebruik. Dit bleek een journalistieke schatkist voor Marijnissen en Bouma. ‘Die 2200 reacties zijn als een adressenboekje vol met boeren die je kunt bellen als het nodig is. En met die 1200 persoonlijke verhalen hebben we genoeg onderwerpen om uit te putten’, zegt Marijnissen.

Minister

Trouw heeft rondom het project op verschillende plekken in het land debatavonden gehouden die goed werden bezocht door boeren en burgers. Op deze manier wisten zij als krant het onderwerp naar zich toe te trekken. Het project is ook door beleidsmakers genoemd in de discussie over het toekomstige landbouwbeleid. Zuidervaart vindt dat opmerkelijk. ‘Het is toch leuk dat de minister naar ons verwees bij de presentatie van haar visie op de land- en tuinbouw.’

Discussie

De NVLJ-leden hadden overigens wel wat vragen bij de enquête en zo ontstond een discussie. Zou een vakblad ook zo’n onderzoek kunnen oppakken? En als je dat zou doen, hoeveel tijd gaat daar dan in zitten? Geven boeren andere antwoorden aan een landelijk medium dan aan een vakblad? Allemaal vragen waar geen eenduidig antwoord op kwam van NVLJ-leden of de Trouw-redacteuren. Wat wel als een paal boven water stond, is dat ‘De Staat’ veel gespreksstof en inspiratie heeft opgeleverd voor menig NVLJ-lid.

Author: NedVerJL

Share This Post On