Gouden Greep

header goudengreep

De Gouden Greep is de prijs voor de beste journalistieke productie van het jaar in de land- en tuinbouwjournalistiek. De prijs is een initiatief van de NVLJ. Met deze prijs wil de vereniging de kwaliteit van de land- en tuinbouwjournalistiek bevorderen.

De laatste winnaars van de Gouden Greep zijn hier te vinden.

Alfred van Dijkprijs voor internationale waardering

De Alfred van Dijkprijs, genoemd naar de erevoorzitter van de NVLJ, wordt toegekend aan de journalistieke productie die wordt voorgedragen voor de internationale Star Prize. Dit is de prijs van de IFAJ, de internationale vereniging van agrarische journalisten.

Deelnemen aan de Gouden Greep betekent dus niet alleen kans maken op Nederlandse erkenning van je journalistieke kwaliteiten. Het bestuur van de NVLJ kiest uit de inzendingen een journalistieke productie die wordt voorgedragen voor de Star Prize. De IFAJ hanteert andere criteria voor de prijs, onder meer door zich te focussen op artikelen die zich richten op de agrarische ondernemer en zijn bedrijf.

De Nederlandse land- en tuinbouwjournalistiek heeft de afgelopen jaren goed gescoord op het internationale podium van de agrarische journalistiek. Zo won Marleen van Sleuwen, destijds redacteur bij Boerderij, de Star Prize in 2007. In 2010 eindigde Guus ten Hove, varkensredacteur van Boerderij, eervol op de tweede plaats. Fotograaf Hans Menop bemachtigde in 2009 de Star Prize met de beste agrarische foto ter wereld. In 2011 heeft Alex de Haan de Star Prize met beste agrarische foto ter wereld gewonnen.

Want niet alleen artikelen, zowel print als online, kunnen meedingen. De IFAJ heeft ook categorieën voor foto’s en online videoproducties. Nog een reden om mee te doen dus, ook voor agrarische fotografen en camerajournalisten!