Dit zijn de winnaars van de Gouden Grepen

Job Hiddink (Nieuwe Oogst), Robbert Ellenkamp (Agrio), Lydia van Rooijen (Boerderij), Guus Damen/redactie (Agrio), René Eijsink (Nieuwe Oogst), Kees Huizinga (ism Nieuwe Oogst) en John Peters zijn winnaars van de Gouden Greep 2022. De prijzen werden in donderdag 8 juni uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Land- en tuinbouwjounalistiek  (NVLJ).

De Gouden Greep is een initiatief van Nederlandse Vereniging van Land- en tuinbouwjounalistiek  (NVLJ). “Met deze prijs willen we de journalistieke parels van het afgelopen jaar waarderen”, licht juryvoorzitter a.i. Rochus Kingmans toe. De prijs voor de beste journalistieke producties in de land- en tuinbouw werd dit jaar op een nieuwe leest geschoeid. In plaats van de beste producties waarderen met goud, brons en zilver, werd dit jaar gekozen voor het uitreiken van uitsluitend Gouden Grepen per categorie. “Waar we voorheen als jury de uitdaging hadden om een podcast te vergelijken met een interview, hebben we nu gekeken welke productie binnen een categorie de beste was”, legt Kingmans uit. Die vernieuwde opzet leidde dit jaar tot een kleine toename van het aantal inzendingen. Bovendien werd de categorie fotografie toegevoegd. In deze categorie boog de jury zich over 38 inzendingen. “We hopen dat deze vernieuwde opzet de komende jaren nog meer collega’s inspireert om mee te dingen naar een Gouden Greep.”

Winnaars

De jury mocht uiteindelijk zeven Gouden Grepen uitreiken. Tot winnaars van de Gouden Greep 2022 werden uitgeroepen:

  • Job Hiddink (Nieuwe Oogst) – ‘Niet kerende grondbewerking vraagt om meer vakmanschap’ in de categorie Bedrijfsreportage;
  • Robert Ellenkamp (Agrio)- Zelfde natuurgebied, andere kwaliteit en bedreigingen, in de categorie Nieuws & Onderzoek;
  • Lydia van Rooijen (Boerderij) – Remkes: ‘Kabinet moet luisteren en zich gedragen’ in de categorie Interview & Portret;
  • Uitgeverij Agrio – Liveblog boerenprotest Stroe in de categorie Multimediale productie;
  • René Eijsink (Nieuwe Oogst) – De grenzeloze wolf in de categorie Podcast;
  • Kees Huizinga (ism Nieuwe Oogst) – De week van Huizinga in de categorie Pionieren;
  • John Peters – Lupineteler in de categorie Fotografie.

Zij kregen allen een Gouden Greep en bijbehorend certificaat uitgereikt door leden van de jury*. “Stuk voor stuk verdienen deze producties een dikke pluim. Ze onderscheiden zich in hun categorie van collega-bijdragen. Overall constateren we dat veel oog is voor het bieden van duiding bij actuele kwesties. Dat leidt tot opvallende en soms verrassende keuzes op redacties als het gaat om de presentatie richting de doelgroep. Ook in de agrarische vakjournalistiek worden verschillende genres ruimschoots benut om doelgroepen te binden en te boeien. Soms door een prachtig verhaal of goed uitgewerkt thema in print, en andere keren door te kiezen voor een online kanaal waarop een blog of podcast wordt aangeboden”, aldus de jury. Daar waar de jury van de journalistieke producties her en der opmerkte dat vormgeving en fotografie nog wat extra aandacht zou mogen krijgen, bleek de vakjury voor de categorie fotografie in zijn nopjes met de gemiddelde kwaliteit van de foto’s in de land- en tuinbouwjournalistiek. “Zeker de nominaties laten zien dat de fotografen met zorg en liefde voor hun eigen vak én dat van hun onderwerp te werk gaan. De winnende foto is daarvan het meest in het oog springende voorbeeld”, aldus de fotojury.

De winnaars van de Gouden Grepen: Lydia van Rooijen, Guus Daamen, Robbert Ellenkamp, Job Hiddink en Rene Eijsink, die ook de Greep voor Kees Huizinga in ontvangst nam. Fotograaf John Peters was niet bij de uitreiking aanwezig.

Landbouwrede

Voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen, las Ruud Tijssens, directeur Public &Corporate Affairs bij de Royal Agrifirm Group, de Landbouwrede voor. Ook de Landbouwrede is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Land- en tuinbouwjournalistiek (NVLJ).

* De jury van de Gouden Greep in de categorieën: bedrijfsreportage, nieuws/onderzoek, interview/portret, multimedia, podcast en pionieren bestond uit: Rochus Kingmans (vz ai), Willemien Koning, Roel Leferink en Kees Pijnappel. In de categorie fotografie werden de inzendingen beoordeeld door fotograaf Stephan Tellier en beeldkunstenaar Richard Fieten.

Author: NedVerJL

Share This Post On