E4D-tour 2014 naar Tanzania was een groot succes

Marakuni Woman Dairy Cooperative giving us a warm welcome inj Tanzania - © Jürgen Schmücking

Een warme ontvangst bij de Marakuni Woman Dairy Cooperative – © Jürgen Schmücking

De 18 deelnemers van de E4D-tour zijn unaniem: De Exposure 4 Development tour naar Tanzania was een groot succes.

 

Het was een intensieve maar interessante reis langs tal van kleinschalige boeren en hun coöperaties, met een grote verscheidenheid aan onderwerpen om over te publiceren.
Vanuit Nederland namen Marjolein van Woerkom en Marc van der Sterren deel aan de reis. José van Gelder was aanwezig als organisator en werd daarbij ondersteund door Alex Danissen, bedrijfseconomisch adviseur bij Agriterra in Tanzania en Yvonne Robben die al jaren in Tanzania woont en zich bezighoudt met tal van activiteiten.
In een week tijd bereisde de IFAJ-leden het noordelijke deel van Tanzania bij de Kilimanjaro. Ze bezochten melkveehouders, groentetelers en fruittelers. Ze zagen hoe boeren koffie, rijst, bananen, bonen, aardappelen, groenten en passievruchten telen en hoe ze melk en koffie te verwerken.

Maasai veemarkt

Ook bezochten ze de Livestock Training Agency, het Nationaal KI Centrum NAIC, Zaadbedrijf Rijk Zwaan Afrisem, de Kilimanjaro Coöperatieve Bank, het nationale netwerk van kleine boeren groepen in Tanzania Mviwata en Quality Food Products Ltd.
Onderdeel van de tour was ook een bezoek aan een veemarkt van de Maasai. Het warmste welkom ontvingen ze van de Marakuni Vrouwen Zuivel Coöperatie ontvangen (zie foto).

Afrika liet op de westerse landbouwjournalisten een indruk achter van een continent vol mogelijkheden. Kansen voor voedselproductie voor een groeiende bevolking en een groeiende middenklasse.
De tour werd georganiseerd door Agriterra en de IFAJ.

De komende periode zullen op deze weblog verschillende verhalen over de landbouw in Tanzania te volgen.

© Marc van der Sterren

Author: NedVerJL

Share This Post On