Hidde Boersma heeft met zijn publicatie ‘Liever gentech dan gif en armoede’ in Volkskrantbijlage Sir Edmund en de bijbehorende documentaire Wellfed de Gouden Greep 2016 gewonnen. De Zilveren Greep was voor Daphne Wolters voor “De Opvolger”, van Boerderij de Bronzen Greep ging naar Monica van der Hall. Zij schreef voor Agrio een serie over kalveropfok, waarbij aan het licht komt dat te lichte kalveren worden doodgespoten.

Brons, zilver en goud naast elkaar: Monica van der Hall, Daphne Wolters en Hidde Boersma.
De jury beloonde de productie van Boersma met de Gouden Greep vanwege het onthullende en richtinggevende verhaal, en de mooie multimediale aanpak. Wolters en haar team van Boerderij kregen zilver vanwege de gedurfde en vernieuwende aanpak. Van Der Hall kreeg de bronzen greep, bedoeld als aanmoedigingsprijs, vanwege haar getoonde lef en doorzettingsvermogen bij haar publicaties over de kalveropfok.
De jury van de Gouden Greep werd dit jaar opnieuw gedwongen om de grenzen van de journalistiek te verkennen, aldus juryvoorzitter Bert Westenbrink bij het uitreiken van journalistieke prijzen in Harderwijk. Hij doelt hiermee op de diversiteit van inzendingen. Vraag was onder andere of de verkiezing van een bedrijfsopvolger, zoals in de internetserie van Daphne Wolters nu wel of geen journalistieke productie is. De jury oordeelde dat dit in de vorm die Boerderij had gekozen, valt onder journalistiek.
Er waren 33 inzendingen, ruim minder dan de afgelopen jaren. “De kwaliteit was goed. De jury was opgetogen over het niveau. Een flink aantal producties had een multimediale opzet, de eindredactionele bewerking was deze keer beter verzorgd en er was flink graafwerk verricht met een kritische blik”, sprak de juryvoorzitter lovend.
In de categorie journalistieke producties waren vier nominaties.
Edwin Timmer schreef voor Boerderij Vandaag een serie van zes artikelen over de Amerikaanse verkiezingen. Timmer plaatst de verkiezingen binnen de agrarische context. Met de goed geschreven en vlot te lezen serie weet Edwin in de immense media-aandacht een interessant aspect te belichten van de Amerikaanse verkiezingen.
Hidde Boersma maakte een productie over gentechnologie. Hij schreef voor de bijlage Sir Edmund Volkskrant een artikel over gentech versus spuiten, getiteld Liever gentech dan gif en armoede. Waar India en andere landen in de regio de deur dichthouden voor gentechgewassen, laat Bangladesh deze techniek toe. Het straatarme land (prefers to follow science) heeft er zijn hoop op gevestigd. Boersma beschrijft in een evenwichtig verhaal hoe de gentechaubergine het inkomen van de telers opkrikt en duurzaam boeren in Bangladesh dichterbij brengt, een mooi document dat een andere kant laten zien van de in onze regio veelvuldig verfoeide genteelt. Het artikel kreeg op Volkskrant.nl een digitale versie. Op Vimeo is een documentaire van 52 minuten geplaatst, later uitgezonden op NPO, waarbij Boersma vriend en filmmaker Karsten de Vreugd, verklaard tegenstander van gentech, meeneemt naar Bangladesh om hem de gentechteelt in de praktijk te laten zien.
Martijn Knuivers maakte een productie over het spuiten van Koperoxichloride in biologische aardappelen. Acht bijdragen in Boerderij Vandaag en het magazine. Knuivers wist via (ik citeer) ‘tips, eigen waarneming en raadplegen van veel bronnen’ de illegale spuitpraktijken aan het licht te brengen. Zijn publicaties leidden tot reuring in de sector, genereerden veel media-aandacht en brachten wijzigingen in toezicht en beleid, licht de auteur toe. De jury was onder de indruk van het spitwerk dat Knuivers aan de dag heeft gelegd.
Monica van der Hall schreef voor Agrio in het kader van ‘Het jaar van de Kalf’ een aantal artikelen over kalveropfok, in combinatie met een video. Het was een productie met impact, met als onthulling dat te lichte kalveren worden doodgespoten. De auteur noemt rechtszaken, doodsbedreigingen, Kamervragen en veranderde regelgeving. De jury heeft waardering voor de kritische invulling die Van der Hall wist te geven aan het Jaar van de Kalf.
De jury riep Boersma uit tot winnaar in deze categorie.
De categorie innovaties telde twee genomineerden.
De Opvolger van Daphne Wolters voor Boerderij, een productie in print en digitaal. Creatief, goed gemaakt waarbij alle media zijn gebruikt. Er zijn wel verbeterpunten qua presentatie en teksten, aldus de jury.
De productie over fosfaatrechten van Nieuwe Oogst, gepubliceerd in print en op NieuweOogst.tv. “De redactie van Nieuwe Oogst wist in een goed geregisseerde en voorbereide stoom en kokend water-productie een uitgebreide reportage te maken, met nieuws, achtergrond, interviews en uitleg waarbij ruimte is voor geluid en visie van LTO, wat hoort bij dit blad”, aldus de jury.
De Opvolger van Boerderij werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Innovatie.
In de categorie vakmanschap waren twee genomineerden.
Bas van Hattum schreef voor Trekker een artikel over Schredlage-maïs. De auteur haakt in op onrust onder melkveehouders over een nieuwe wijze van maïs-inkuilen. Fabrikant Claas stookte het vuurtje over structuurmais op, Van Hattum zag de rook en ging op onderzoek uit en ontkrachtte de exclusiviteit die Claas claimt. Een mooie vorm van vakjournalistiek, zo oordeelt de jury.
Kees van Dooren trok naar Polen en constateerde voor Boerderij dat de Polen niets zien in de Nederlands big. Waardering voor het feit dat Kees op plaats delict poolshoogte ging nemen. Daarnaast laat hij de lezers zien waarom de Denen zich wel thuis voelen in de Poolse potstal. Zo belicht de auteur de problematiek van meerdere kanten in een relevante productie, die hij afrondt met een speciale bijeenkomst waarop hij vertelt over zijn ervaringen. “Een met uiteenlopende genres ingevulde evenwichtige productie, heel goed gedaan”, oordeelt de jury. Van Dooren werd hiermee winnaar in de categorie Vakmanschap.

De genomineerden en winnaars op een rij. vlnr Jan van Liere (Nieuwe Oogst), Jan Vullings namens Edwin Timmer (Boerderij Vandaag), Martijn Knuivers (Boerderij), Bas van Hattum (Trekker), Kees van Dooren (Boerderij), Monica van der Hall (Agrio), Daphne Wolters (Boerderij) en Hidde Boersma (freelance voor Volkskrant).
Naast de grepen, worden de winnaars van de prijzen voor de beste producties op het gebied van landbouwjournalistiek beloond met een geldprijs.