Martijn ter Horst wint Gouden greep

Martijn ter Horst heeft met zijn artikelenserie voor Boerderij (en Boerderij.nl) over de verplichte stalregistratie de Gouden Greep 2015 gewonnen.

 

Van links naar rechts: Winnaar van de Gouden Greep Martijn ter Horst, Marjolein van Woerkom (Bronzen Greep) en Patrick Bramer (Zilveren Greep).

Van links naar rechts: Winnaar van de Gouden Greep Martijn ter Horst, Marjolein van Woerkom (Bronzen Greep) en Patrick Bramer (Zilveren Greep).

De Gouden Greep is de beste journalistieke productie op het gebied van land- en tuinbouw en een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Land- en Tuinbouwjournalistiek (NVLJ). De editie over 2015 telde 42 inzendingen: iets onder het langjarige gemiddelde. De jury was positief over de kwaliteit. Er was meer eigen onderzoek en in een aantal issues is de tanden ingezet, constateerde de jury. Aan de Gouden Greep is een geldbedrag verbonden van 500 euro.

De productie van Ter Horst is volgens de jury een schoolvoorbeeld van gedegen journalistieke arbeid, maatschappelijk zeer relevant en gepresenteerd met behulp van een groot aantal middelen (print én online). De publicaties leidden tot Kamervragen en uiteindelijk tot aanpassingen van het beleid.

De tweede prijs (de Zilveren Greep) was voor Nieuwe Oogst met het Nieuwe Oogst videonieuwsbulletin. Een korte, dagelijkse videorubriek met het laatste nieuws uit de land- en tuinbouw en onder meer te zien via www.nieuweoogst.nu maar ook bijvoorbeeld via Facebook. Een welkome innovatie met veel toekomstpotentie, meent de jury.

Marjolein van Woerkom ontving de Bronzen Greep: de aanmoedigingsprijs voor jonge journalisten. Van Woerkom schrijft en fotografeert voor diverse agrarische vakbladen (waaronder Grondig en Het Schaap) en doet dat op een kwalitatief hoogstaand niveau, aldus de jury.

Tot slot besloot het bestuur van de NVLJ het artikel ’Kwel blijkt oorzaak fosfaatoverschot in water’ (verschenen in V-focus) van Geesje Rotgers in te zenden voor de IFAJ star prize (categorie print) over 2015. In het artikel zet Rotgers grote vraagtekens bij de vermeende relatie tussen de intensiteit van de veehouderij en de hoeveelheid fosfaat in het oppervlaktewater. Andere fosfaatbronnen (kwel, riooloverstorten) moeten in de ogen van Rotgers nader tegen het licht worden gehouden. Vorig jaar won Rotgers de Gouden Greep met een soortgelijk artikel over ammoniak.

Author: NedVerJL

Share This Post On