NIEUWE OPZET GOUDEN GREEP – Inzenden nu mogelijk

De Gouden Greep gaat er dit jaar heel anders uit zien. De prijs voor de beste journalistieke productie van het jaar in de land- en tuinbouwjournalistiek, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten (NVLJ), is toe aan een nieuwe, frisse opzet. Die recht doet aan het voortdurend veranderende medialandschap. De journalistiek staat nooit stil, dus ook de Gouden Greep niet!

Dus: stuur je mooiste verhaal/verhalen uit 2022 in, dat kan nog tot 15 maart (zie kopje ‘Inzendingen’)

De belangrijkste vernieuwing is het aantal rubrieken waarvoor je content kunt insturen. De afgelopen jaren waren dat er drie. Nu kun je je journalistieke pareltjes inzenden voor een van de onderstaande zeven rubrieken. Elke rubriekswinnaar wordt beloond met een Gouden Greep. Er is dus niet één Gouden Greep te verdienen, maar zeven in totaal!

Zeven rubrieken

 1. Bedrijfsreportage                    
  Het gaat hier om een reportage over een land- of tuinbouwbedrijf. Gepubliceerd in print of online. Met de ‘pen’, de microfoon (radio-uitzending) of met de camera vastgelegd dat maakt niet uit. Het gaat de jury om de kwaliteit van het genre.
 2. Nieuws en onderzoek             
  Het beste nieuwsverhaal, het beste onderzoeks-verhaal. Vaak gaan deze twee samen. Ook hier geldt: print of online, de ‘pen’, microfoon (radio-uitzending) of camera, het kan allemaal.  
 3. Interview en portret                
  Wie maakt het beste interview, schrijft het mooiste portret over een persoon relevant in de land- of tuinbouw? Of het nu in print of online is gepubliceerd, of de ‘pen’, microfoon (radio-uitzending) of camera is gebruikt: kom maar op met je inzending!
 4. Fotografie                                  
  Een foto zegt, zo wil het cliché, meer dan duizend woorden. Hoog tijd dat er een Gouden Greep komt voor de beste land- of tuinbouwfoto. Compositie, zeggingskracht, scherpte, licht, uitstraling; dat zijn de belangrijkste elementen waar de jury, die zal worden uitgebreid met foto-deskundigen, op zal letten. 
 5. Multimediale productie          
  Deze rubriek hanteerden we voorgaande jaren ook al. Het gaat om een grote, complementaire productie gebruikmakend van meerdere kanalen.
 6. Podcast                                      
  Niet meer weg te denken uit het medialandschap. Je zou het bijna een apart journalistiek genre kunnen noemen. Het gaat hier niet om een podcast-serie, maar een enkele podcast waarvan jij denkt: hier zit alles in, hier kan ik de Gouden Greep mee winnen. De jury zal letten op zaken als structuur, intro/outro, geluidskwaliteit, originaliteit, toonzetting, journalistieke impact, enzovoort.
 7. Pionieren                                   
  Een goede journalist zoekt altijd naar nieuwe wegen om informatie over te brengen. Deze rubriek wil dat belonen. Het jij iets gemaakt op een vernieuwende manier, dat (nog) niet in een hokje is te plaatsen? Een journalistieke webinar of event bijvoorbeeld! Stuur in, vertel duidelijk wat er in jouw ogen nieuw aan is en wat je ermee wilde bereiken. Wellicht ben jij de eerste pionier die een Gouden Greep wint!

Inzenden

 • Inzendingen kunnen worden gedaan door de maker zelf en/of door (hoofd)redacties.
 • Inzendingen (in vijfvoud) kunnen via email of per post worden gezonden aan:

NVLJ  ̶  Gouden Greep
T.a.v. J. Wijbenga
Nieuwebildtdijk 252
9076 PN St. Annaparochie
jacquelinewijbenga@live.nl

 • Inzendingen moeten voorzien zijn van een begeleidend schrijven met een onderbouwing van de inzending;
 • Vermeld bij de inzending in welke rubriek de inzending meedingt;
 • Fysieke inzendingen graag in 5-voud beschikbaar stellen en zo nodig markeren op welke plek de bijdrage zich bevindt;
 • Digitale bestanden ontvangen we bij voorkeur via WeTransfer in verband met de zwaarte van de bestanden. Let hierbij op de langdurige beschikbaarheid van de bestanden in de online omgeving. De jury krijgt de verwijzing pas enkele weken na de inzenddatum;
 • Bij de voordracht van een bijdrage van iemand anders, graag zoveel mogelijk details vermelden (waar, wanneer, door wie en eventueel ook contactgegevens van de producent);
 • Inzendingen moeten uiterlijk woensdag 15 maart 2023 binnen zijn. LET OP: als je wilt dat je inzending in aanmerking komt voor de IFAJ Starprize (zie https://www.ifaj.org/contests-and-awards/), dan moet je inzending uiterlijk vrijdag 3 maart binnen zijn. De IFAJ hanteert de volgende rubrieken: print, digital media, broadcast (video), broadcast (audio), photography

Uitreiking

De uitreiking van de zeven Gouden Grepen gaat een spetterend event worden. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe opzet! De beste journalistieke land- en tuinbouwproducties van 2022 verdienen een groots podium. Niet alleen interessant voor de inzenders en genomineerden, maar voor iedereen die goede land- en tuinbouwjournalistiek een warm hart toedraagt. Die vindt dat boeren, kwekers, beleidsmakers, burgers en buitenlui gebaat zijn bij de beste verhalen, in welke vorm dan ook gepubliceerd. Hoe dat er allemaal uit komt te zien en wanneer het gaat plaatsvinden? Daarover informeren we je zo snel mogelijk!

Vragen/opmerkingen?

Mail die naar Rochus Kingmans: contact@kingcom.nu                

Author: NedVerJL

Share This Post On