NVLJ-workshop Datajournalistiek Statline succes

De workshop Statline, die maandag 30 september werd gehouden op het hoofdkantoor van het CBS in Den Haag, was voor de vijftien NVLJ-deelnemers alle moeite waard. De database blijkt een waardevolle bron voor nieuwe artikelen, als je weet waar en hoe te zoeken.

Inkijkje

CBS-medewerker Michiel Eijkhout gaf een interessant inkijkje in de werkwijze van Statline. Hoe kun je een tabel vinden specifiek afgestemd op jouw zoekterm? Hoe kun je een onderwerp als ‘landbouw’ met 744 hits filteren? Hoe gebruik je de verguisde themaboom op een juiste manier? Hoe kun je een standaard tabel aanpassen aan jouw wensen? En hoe maak je van jouw tabel een publiceerbare grafiek?

Statline blijkt een schat aan gegevens te bevatten, waar menig journalist het bestaan nog niet van wist. Het is een kwestie van de juiste parameters vinden en de kneepjes van de database kennen. Zo kan dat ‘beetje grutten’ voortaan een waardevolle manier zijn om nieuwe artikelen te produceren.

Wirwar

Want, een ‘beetje grutten’ is hoe de meeste deelnemers hun werkwijze omtrent Statline, omschreven. Een bepaald artikel heeft data nodig. Er wordt wat geklikt in de database van het CBS en er komen, als het mee zit, de juiste getallen uitrollen. Maar veelal verzanden deze pogingen in een wirwar van tabellen en getallen en geeft de journalist het op.

De NVLJ de workshop Statline bleek dan ook een schot in de roos: zestien NVLJ-leden gaven zich op voor de cursus, die werd gehouden op het hoofdkwartier van het CBS. Dat ze daarvoor naar Den Haag moesten rijden (vanuit Friesland onder andere) en in de file terug, had iedere deelnemer ervoor over.

 

Author: NedVerJL

Share This Post On