Open Data voor landbouw en voeding op GFIA in Utrecht

Global Forum of Innovation in Agriculture (GFIA) Europe, ’s wereld grootste tentoonstelling als het gaat om duurzame landbouwoplossingen, wordt gehouden in Utrecht op  9 en 10 mei. NVLJ-leden zijn van harte uitgenodigd een bezoek te brengen aan deze conferentie.

Enkele sprekers tijdens het evenement zijn:
– Martijn van Dam – staatssecretaris van Landbouw
– Liam Condon – directievoorzitter Crop Science Division Bayer AG
– Wiebe Draijer – bestuursvoorzitter Rabobank
– Dr Alexandra Brand – directeur EAME Syngenta
– Mr Adam Anders – directielid Anterra Capital

Initiatief

Global open data for agriculture and nutrition (Godan) heeft samenwerking gezocht met GFIA. Godan is een initiatief dat in 2013 het leven zag. De initiatiefnemers (o.a. de regeringen van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) zijn ervan overtuigd dat de oplossing voor het wereldvoedselprobleem ligt in bestaande, maar vaak niet toegankelijke data (informatie) over landbouw en voeding. Het doel van Godan is deze informatie te ontsluiten, zodat deze beschikbaar, benaderbaar en bruikbaar is voor iedereen. Daarmee kan beter beleid worden geformuleerd en worden beslissingen beter gefundeerd genomen, stelt Godan.

Ontsluiten

Vanwege het grote belang dat Godan hecht aan het ontsluiten en toegankelijk maken van informatie, is de organisatie deze week aanwezig op de GFIA conferentie in Utrecht. Op 9 mei wordt deze conferentie geopend in aanwezigheid van demissionair staatssecretaris Martijn van Dam. “Door samen te werken met GFIA laten we zien dat er ook voor private bedrijven een business case en return on investment is te halen, door data over landbouw en voedsel beschikbaar te stellen. Management, innovatie, winstgevendheid en sociale verantwoording zijn thema’s waarvoor open data van belang zijn, maar waarmee ze ook direct zelf hun voordeel kunnen doen”, aldus Godan.

Partners

GFIA werd in 2014 gelanceerd door de regering van Abu Dhabi. GFIA is partnerschappen aangegaan met onder andere Food and Agriculture Organisation (FAO) of the UN, Bill & Melinda Gates Foundation, en de Wereldbank. “We willen de wereld laten zien hoe technologie ons een kans geeft om 9 miljard mensen te voeden zonder dat het milieu wordt vernietigd.”

De Europese editie van GFIA is tevens gastheer voor de bijeenkomst van leiders in de agrotechnology. De kennis die wordt gebundeld in deze bijeenkomst kan regering, industrie, bedrijfsleven en wetenschap helpen bij het vinden van nieuwe weten om voedselzekerheid veilig te stellen via een veilige, duurzame voedselproductie, meent GFIA.

Godan bestaat inmiddels uit 500 partners, waaronder ook het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, het Amerikaanse departement van Landbouw, het Britse departement voor internationale ontwikkeling en het departement van Omgeving, Voedsel en Landelijk Gebied en het Open Data Instituut in Groot-Brittannië. Godan werd aanbevolen door de wereldleiders van de G7 tijdens hun bijeenkomst in 2016 en wordt ondersteund door de Verenigde Naties.

 

Author: NedVerJL

Share This Post On