Tegelwinnaar te gast bij Gouden Greep

Gerben KuitertGerben Kuitert, winnaar van de Tegel voor Onderzoeksjournalistiek met zijn artikelen over FC Twente, is een van de sprekers tijdens de Gouden Greep op 20 juni.

Onderzoeksjournalistiek in de agrarische sector verdient meer aandacht. Dat is de conclusie van de jury van de Gouden Greep.
Waarom lukt het niet om onderzoeksjournalistieke producties te leveren? Zijn we als agrarische journalisten teveel vervlochten met onze doelgroep of bang voor de macht van de achterban? Of ligt het simpelweg aan gebrek aan tijd op de redacties en de focus op nieuwsvoorziening? Wat moet er gebeuren om onderzoeksjournalistiek meer ruimte te geven in agrarische producties? Die vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de uitreiking van de Gouden Greep.
De Gouden Greep 2015 wordt op 20 juni uitgereikt. Gastheer voor deze editie van het evenement is de GD Deventer.

Sprekers

NVLJ-lid Geesje Rotgers, winnar van de Gouden Greep 2015 en werkzaam bij Agrimedia, is een van de weinigen die in onze sector naam maakt met onderzoeksjournalistiek. Hoe pakt zij dat aan en waarom lukt het haar wel om dergelijke producties uit haar pen te laten vloeien?

TC Tubantia-sportverslaggever Gerben Kuitert won dit jaar samen met zijn collega’s Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde de Tegel voor Onderzoeksjournalistiek van de NVJ. Gezamenlijk beten zij zich vast in het beleid van voetbalclub FC Twente en brachten de misstanden in de bestuurlijke kaders aan het licht.
Wat moet je doen om dergelijke informatie boven tafel te krijgen? Hoe overtuig je de hoofdredactie van de waarde van een dergelijke verhaal? En niet onbelangrijk: hoe voorkom je dat lezers, vaak ook supporters van de club die onder vuur ligt, niet massaal hun abonnement opzeggen en de voetbalclub en diens sponsoren niet meer adverteren? Dilemma’s die vergelijkbaar zijn aan die in de agrarische journalistiek. Wat leert de ervaring van Kuitert ons als het gaat om de do’s en don’ts in de onderzoeksjournalistiek?

Beide sprekers belichten het onderwerp vanuit hun eigen ervaringen. Onder leiding van Aart van Cooten worden de dilemma’s uitgediept en is er discussie met de zaal.

 

Programma (onder voorbehoud):

15.30 u                 Ontvangst
16.00 u                 Opening door NVLJ-voorzitter en voorstellen discussieleider
16.10 u                 Gasten aan het woord
17.00 u.                Discussie met de zaal
17.15 u.                Pauze
17.30 u.                 Toelichting op IFAJ Dutch Root 2018
17.45 u.                Uitreiking Gouden Greep
18.30 u.                Borrel en buffet

Aanmelden:

De GD is gevestigd aan de Arnsbergstraat 7 in Deventer.
In verband met de catering horen we graag of je aanwezig bent.
Aanmelden kan via email: info@nvlj.nl.

Author: NedVerJL

Share This Post On