‘Vegagressie’ wint Gouden Greep

Caroline van der Plas wint de Gouden Greep 2018, de prijs voor de beste journalistieke productie in de land- en tuinbouw. Ze krijgt de prijs voor haar serie artikelen ‘Vegagressie rukt op’, gepubliceerd in PigBusiness.

Gouden Greep-juryvoorzitter Bert de Jong prees vooral de timing en de volledigheid van de reeks artikelen van Van der Plas. Ze schreef de serie een half jaar voordat dierenactivisme uitgebreid aandacht van de media kreeg na een bezetting van een varkenstal in Boxtel. De jury noemt het werk moedig en veelzijdig. Van der Plas reageerde blij verrast en trots op de overwinning. Ze had niet gedacht dat ze zou winnen. “Ik was ervan overtuigd dat Trouw zou winnen”, zei ze in een eerste reactie.

Spanning en kloof

Die productie van Trouw, de Staat van e Boer, werd beloon met de Zilveren Greep. Juryvoorzitter De Jong noemde de productie met een reeks artikelen en een onderzoek naar de positie van de boer ‘puike journalstiek’. “De spanning tussen boeren en samenleving wordt zichtbaar, maar ook de kloof tussen boeren en de eigen belangenorganisaties. Heel goed en waardevol is de aanvulling met opinieonderzoek. Zo is het een tijdsdocument geworden.” Hoofdauteurs Jooop Boumaen Hans Marijnissen konden niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking. Bart Zuidervaart, chef politieke redactie van Trouw, nam de Greep namens hen in ontvangst.

De Bronzen Greep, de aanmoedigingsprijs, werd bij de uitreiking van de grepen virtueel overhandigd aan freelance redacteur Maartje Duin. Zij kreeg de prijs voor haar podcast over Pawel, de Poolse plukker, uitgezonden voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad en op VPRO-radio. In de podcast geeft Duin de Poolse arbeidsmigranten een stem. “Het is een mooie jounalistieke productie over de achtergronden daar en de omstandigheden hier”, aldus De Jong. Als dank aan Pawel besloot Duin haar Bronzen Greep en het bijbehorende geldbedrag te laten overhandigen aan Pawel zelf.

Kwaliteit

De jury was enthousiast over de kwaliteit van de 28 ingezonden producties voor de Gouden Greep 2018. “Dit is een pluim waar voor de journalisten die vaak onder tijdsdruk moeten presteren”, aldus De Jong. Hij sprak ook lof uit naar de spelers in het proces die vaak niet worden gezien: eindredacteuren en vormgevers. “Het is een genoegen om te zien hoe de vaardige hand van een eindredactie een tekst tot een smakelijk dis maakt zonder graatjes of hoe vormgevers een verhaal tot een heus dessert kunnen omtoveren. Ook dat hoort er bij om een journalistieke productie tot de beste te maken.”

Author: NedVerJL

Share This Post On