Voedselzekerheid en grondwet onderwerp Zwitserse persreis

De Zwitserse vereniging van landbouwjournalisten nodigt college-journalisten uit voor een persreis naar Luzern en omgeving. De reis vindt plaats van 22 tot en met 25 september en heeft als thema ‘Food security, free trade and sustainability’. Inschrijven kan tot 15 augustus.

Referendum

Zwitserland houdt op 24 september een referendum. Inzet van dit referendum is voedselzekerheid te verankeren in de grondwet. Mocht het merendeel van de bevolking met dit voorstel instemmen, dan is Zwitserland een van de eerste landen die voedselzekerheid aanvaard als onderdeel van de grondwet.

Tijdens de persreis wordt inzicht gegeven in hoe de Zwitserse minister van Landbouw en de boerenorganisaties tegenover dit voorstel staan; zij zijn sterk voorstander van het integreren van voedselzekerheid in de grondwet.

Vrijhandel en voedselzekerheid

Daarnaast is er aandacht voor de Zwitserse landbouw en voedselproductie in de omgeving van Luzern. “We willen de deelnemers bewust maken van de huidige ontwikkelingen als het gaat om voedselzekerheid in de wereld en in Europa. Daarnaast maken ze kennis met de directe democratie in Zwitserland waar het publiek direct bepaald of een wet wordt gewijzigd of niet. De reis biedt bovendien ruimte om kennis te nemen van de positie van de UN/FAO als het gaat om voedselzekerheid en vrijhandel. We zullen ingaan op de kansen en bedreigingen van handel en vrijhandel als het gaat om voedselzekerheid in onze landen”, aldus de organisatie.

Aanmelden

Belangstellenden kunnen zich tot 15 augustus melden door het online registratieformulier in te vullen op de website van de Zwitserse verenignig: https://www.lid.ch/medien/press-tours/press-tour-2017/

Het volledige programma van de reis vind je ook in deze pdf.

Author: NedVerJL

Share This Post On